dijous, 29 d’octubre del 2015

Benvinguts cargols!


Avui hem portat al laboratori els cargols trobats al jardí d'en Joan!


La nostra família està formada per 12 cargols adults, 1 mitjà i 2 petits, d'aquesta manera tindran espai de sobres al nostre terrari.

Hem escollit tenir més cargols adults perquè es reprodueixin i per una altra banda un de mitjà i un altre de petit per veure com creixen i com es relacionen entre ells i amb els grans.





Tal i com vam comentar a l'anterior entrada, hem preparat el terrari inspirats en el jardí d'en Joan amb els elements imprescindibles per tal que els nostres cargols es sentin com a casa: enciam per poder alimentar-se, terra humida  per fer-los sentir en el seu entorn, aigua perquè es puguin netejar i beure, pedretes i branques perquè es puguin enfilar.





Un cop preparat el terrari els hem introduït en el seu nou habitat i ens ha semblat que hi estan molt a gust.



Observant amb deteniment la seva fisonomia ens preguntàvem si tenien ulls, orelles, boca, per a què els hi servien les quatre banyes, com devien cabre dins la closca...

De les nostres preguntes en van sortir les següents hipòtesis:

- Les banyes grans superiors són els ulls i ens imaginem que poden tenir una visió de 360º al poder moure-les per separat.
- Les banyes petites inferiors els hi serveixen per olorar.
- Pensem que tenen boca perquè mengen enciam i altres aliments que els hi anem donant.
- Dins de la closca estan encongits gràcies a la seva elasticitat, ens imaginem que per la seva viscositat poden encongir el peu i posar-lo cap endins de la closca deixant el cap més a prop de l'obertura.

Un cop debatudes les nostres hipòtesis tenim molt interès en saber com són els cargols i comprovar les nostres idees inicials.

Investiguem sobre la seva fisonomia i ens sorprenem amb els resultats:




La nostra primera hipòtesi és certa, les banyes superiors dels cargols són els ulls i les inferiors les utilitza per ensumar i palpar.

El cos s'anomena peu i la closca, closca com bé ja sabíem. Però hem descobert, amb sorpresa, una part del cargol que no havíem sentit a parlar anteriorment. Es tracta d'un forat a la part dreta de la closca que li serveix per respirar i per eliminar els excrements. A l'hora de fer les hipòtesis no vam pensar en com feia aquestes funcions, en certa manera tots vam assumir que respirava per la boca i que excretava per la part inferior del peu i ens hi ha sorprès molt que respiri i excrementi pel mateix forat! Ens ha sorprès tant que ens anima a continuar investigant.

Considerem que incentivar als infants a qüestionar-se és molt important, nosaltres mateixos hem experimentat que a través de formular les nostres pròpies hipòtesis ens ha fet pensar, hem optat per un paper més actiu intentant deduir les respostes en comptes d'anar directament a la solució escrita en un llibre. Considerem que fer aquest pas preliminar és molt important per desenvolupar un pensament crític i per motivar el propi aprenentatge, ja que ens hem engrescat en buscar informació. Fins i tot ens ha fet reflexionar que potser podríem haver pensat més preguntes, creiem que per la falta de pràctica en aquest tipus de mètode de seguida hem volgut anar a buscar respostes i potser hagués sigut interessant haver dedicat més estona a les hipòtesis, de tota manera encara tenim moltes coses que aprendre dels cargols.


dilluns, 26 d’octubre del 2015

Fem que se sentin com a casa

Un cop vam escollir que voliem treballar els cargols ens vam platejar diverses preguntes sobre com havia de ser el seu hàbitat i quins tipus d'aliments els hi havíem de donar.

Què sabem dels cargols?



Com comencem a muntar el terrari? 
Sabem que el terrari ha de ser de vidre o de plàstic perquè no el puguin desfer amb la baba, ha de tenir algun lloc amb terra per a que puguin posar els ous, l'hem d'anar humitejant perquè han de viure a llocs molt humits. També han de tenir un recipient amb aigua per anar-se banyant i pedres i branques per poder-se enfilar, explorar i sentir-se lliures, com a casa seva.
El terrari ha d'estar tancat però a la vegada ha de tenir reixes per a que puguin respirar. La tapa ha d'estar ben subjectada per a que no la puguin aixecar i escapar-se.




dissabte, 24 d’octubre del 2015

Presentació


Benvinguts al nostre bloc!

El nostre grup està compost per Laura Alemany, Maria Elizalde, Patricia Herrera, Joan Murciano i Ariadna Pérez.

Des de l'assignatura d'Ensenyament i Aprenentatge de les Ciències Experimentals se'ns ofereix l'oportunitat de fer un treball d'observació d'un ésser viu. Nosaltres hem escollit els cargols perquè ens sembla un animal molt present en la vida quotidiana dels nostres infants de primària i pot ser un bon exemple de com aprofitar esdeveniments del dia a dia (aparició de cargols en el pati en un dia de pluja per exemple) com un espai d'aprenentatge.

Us animem a "treure les banyes" pel nostre bloc i acompanyar-nos en aquest aprenentatge!