diumenge, 20 de desembre del 2015

Un altre membre de la familia!

Fa uns dies, busccant pel jardí de casa en Joan ens vam trobar amb una sorpresa. Un llimac! Com fa molt de fred, d'aquest mateix jardí d'on vam treure els cargols ja no se'n veuen pas. I si apareix algun, està hibernant. En canvi, de llimacs si que se'n veuen. Curiosament, vam veure un llimac que ja estava hibernant, i la vam fotografiar.



Ens van fer una série d'hipòtesis:

-Els llimacs són més petites que els cargols.

-Els llimacs aguanten tempereatures més baixes que els cargols.

-Els llimacs són cargols que han perdut la closca.

-Els llimacs són més ràpides que els cargols.

-Els llimacs guarden els seus òrgans dins el seu cos invertebrat.

Vam poder comprovar que els llimacs aguanten temperatures més baixes que els cargols, ja que el jardí era ple de llimacs i els cargols hibernaven. Així que podem afirmar aquesta hipòtesi. Encara que també hem pensat que potser els cargols aguanten temperatures més baixes, però que comencen abans que els llimacs la hibernació.

En quant al tamany, tot depèn de les races en que ens estiguem fixant. Si tenim en compte els cargols que es poden trobar en aquest jardí, els cargols són més grans que els llimacs. Però, hem buscat informació i hem trobat un cargol africà que pot arribar a mesurar 30cm d'allargada. Cap llimac s'apropa a aquestes mesures.

Els llimacs i els cargols són diferents espècies de mol·luscs, però no són el mateix animal. Així que una babosa mai tindrà closca.

Buscant més informació, ene hem assabentat de que sí, els llimacs tenen els òrgans dins el seu cos i depenent de les espècies tenen una mena de closca a la llargada del seu llom. Algunes closques tenen els órgans dins i unes altres fora.

Per finalitzar, hem buscat informació de quin dels dos és més ràpid. Voliem fer un experiment, però no no hem pogut disposar de cargols ja que estan hibernant. Els llimacs, degut a que no tenen closca, tenen més movilitat, flexibilitat i força.