dissabte, 28 de novembre del 2015

Conclusions



Pensem que aquesta experiència ens ha servit per aprendre. No per aprendre coses sobre els cargols (que també), sinó per saber quins esquemes i models conceptuals hem de tenir en compte a l’hora de tractar un ésser viu a classe. No llegir la teoria d’un animal, sinó observar-lo, fer-se preguntes sobre ell i intentar esbrinar-les amb la pròpia experiència. Possiblement, totes les activitats que vulguem fer amb nens les hauríem de provar abans nosaltres, i aquest exemple de treball ha estat una bona manera de fer-ho. No podem saber com afrontar una situació així si abans no la hem preparada. Gràcies a haver tingut un animal en observació hem vist quins dubtes ens sortien, com els hem desenvolupat i quines conclusions n’hem extret. I és tot aquest procés el més interessant d’aquesta experiència.  
  
     



Han estat moltes les preguntes que ens han vingut al cap arran d’aquests éssers, també moltes respostes. Creiem que els cargols serien un bon objecte d’investigació a l’aula. Són dòcils, fàcils de manipular, curiosos, difícilment s’escapen en un entorn controlat i amb una estructura física molt diferent a la nostra. Són una forma de vida que dista molt de la humana. Gràcies a això, els alumnes es poden formular moltes preguntes sobre com poden sobreviure en el nostre món. Conceptes importants que es poden treballar són l’alimentació, l’hàbitat, la reproducció, el pes o la força. I depenen de com es conduís l’experiment, es derivarien altres temes que fossin d’interès per al seu aprenentatge. Com per exemple, la forma de la closca dels cargols i la seva composició, o les relacions sexuals.


Seguidament, esmentarem les idees que hem pogut extreure a partir de la nostra experimentació amb els cargols repassant els moments de la investigació.





-Des de bon començament, ja preparem un hàbitat per als futurs cargols a estudiar. En aquest cas, ens hem hagut d'informar sobre quines necessitats tenen com a éssers. Cada ésser viu en tindrà unes de diferents. De manera que, aprendre què necessiten els cargols concretament és imprescindible per a portar a terme l'activitat, però el més important és fixar la mirada a la idea de que els éssers vius necessiten un entorn adequat. Això quedarà a l'inconscient de l'infant i li pot servir per a poder imaginar altres situacions molt diferents però compartint aquest fet en comú.


-El cargol té ulls amb els que veu, boca amb la que menja i ensuma i palpa amb unes extremitats situades al seu cap. És important relacionar un animal amb els sentits. No només veiem i olorem els éssers humans. Gaire bé tots els animals tenen aquestes parts al seu cos que hem pogut trobar al cargol. Creiem important tenir ben concebuts aquests conceptes, d'aquesta manera a l'observar qualsevol animal ens podem fer una idea més ràpida i aproximada de què estem veient. De totes maneres, aquest animal té quelcom diferent. Una closca. Això pot reconduir a una explicació de que hi ha una sèrie d'animals que en tenen (els mol·luscs). 






-Els invertebrats. Gràcies a observar la closca podem fer-nos preguntes sobre on estan els ossos, ja que el cargol és tou i la closca dura. Es podria derivar una explicació dels animals vertebrats i els invertebrats. Llavors al no tenir esquelet, com es mouen? Quan ho fan? Si s'inspecciona, podem arribar a adonar-nos de que va quedant un rastre llafiscós darrere el cargol. Una baba que utilitza per desplaçar-se i evitar depredadors només amb un peu. Per això mateix necessita molta humitat per viure. D'aquí és molt interessant extreure la idea de que tots els éssers vius de la Terra en una part estem formats d'aigua. La seva importància en nosaltres i quin tracte li hem de donar per a que estigui en bones condicions al planeta.



-Hem de practicar una dieta equilibrada. Com qualsevol altre animal, tots els organismes necessiten unes propietats nutritives específiques. Amb els cargols hem observat que segons la seva alimentació tenien la closca í els excrements d'una manera diferent. A una aula, els nens poden exposar quina és la dieta que segueixen a casa i debatre sobre si haurien de menjar més d'alguns aliments o menys d'uns altres. També ens pot servir als mestres per introduir les diferències entre carnívors, herbívors i omnívors.


-La mort forma part del cicle de la vida. Amb la mort d'un cargol a l'aula, es podria aprofitar la oportunitat per parlar d'aquesta a les nostres vides. Moltes vegades és un tema que s'amaga a la nostra societat. L'ésser humà té por a la mort, i tota forma de vida arriba a la seva fi. Pot esdevenir un debat religiós a partir d'aquesta idea. També es pot comparar la esperança de vida dels cargols amb la d'altres animals que la tenen més llarga, com les tortugues.


-Una reproducció diferent. El fet de veure una espècie hermafrodita és si més no inquietant. Transportar-ho a infants és molta novetat per a ells. Fins i tot, encara que no sigui un tema de la mateixa matèria, es podria parlar de les diferents inclinacions sexuals humanes i el respecte cap a elles. El més important que s'extreu d'aquí és que els éssers vius ens relacionem i reproduïm de maneres diferents per a deixar descendència. La reproducció, és una de es funcions vitals dels éssers vius. L'altra part que defineix la reproducció d'aquests éssers és que són ovípars. Conèixer la diferència entre ovípars, vivípars i ovovivípars és una classificació que hauria de ser transmesa als alumnes.






Estem molt contents d’aquest treball ja que ens ha fet adonar de com es pot  aprofitar una experiència com aquesta. Hem pogut comprovar que amb el transcurs dels dies, cada cop ens anàvem fent diferents preguntes. Com? Observant. Veient què passa i preguntar-nos sobre allò. Quins canvis es produeixen segons com interactuem amb ells i com ho fan també entre ells. Hem solucionat les nostres preguntes tornant a observar i comprovant sobre l'après anteriorment. I, com hem plasmat en aquestes mateixes conclusions, creiem que hi ha una infinitat de temes interessants que es poden tractar a l'aula a partir de l'experiència de observar i cuidar un ésser viu. En un llibre de text, poden aparèixer molts conceptes separats. A les escoles tradicionals, es poden fer aprendre i prou. Memoritzant definicions i expressant-les en exàmens. Però, si es fa partícips als alumnes d'una activitat experimental i pràctica, la motivació és molt més superior. A més, els alumnes no han d'entendre conceptes, sinó que els han d'esbrinar, raonar i comprovar. Conceptes que apresos d'aquesta manera, segurament sabran traslladar en un futur a diferents situacions. I en el cas dels cargols, també es poden treballar altres matèries com les matemàtiques (a l'hora de comptar cargols i ous), les diferents llengües (fins i tot es podria treballar amb la metodologia CLIL) o educació en valors (tot allò relacionat amb la mort o les relacions sexuals).




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada