dilluns, 2 de novembre del 2015

Organisme

Avui quan hem anat a observar els nostres cargols i hem obert la tapa del terrari ens hem fixat que estava seca i semblava que els cargols estiguessin dormint, però quan hem llençat aigua dins el terrari els cargols han començat a sortir de les seves closques: 

- Ei noies mireu! Els cargols s’estan despertant! - diu la Patricia. 

- Com ha sigut això? - pregunta la Laura. 

- Crec que s’han pensat que estava plovent. Però el que em pregunto és, per què surten quan plou? Per què no s’amaguen com els altres éssers vius? - reflexiona l'Ariadna. 

- Bé, potser és un tipus de cargol que li agrada sortir quan plou. - diu la Laura. 

- No, jo crec que ho fan tots els cargols però no se el motiu. - argumenta la Patricia. 

- Anem a buscar informació! - exclama l'Ariadna. 

Hem agafat el portàtil i hem navegat per moltes webs. Quan plou apareix la humitat i això fa que els cargols aprofitin per sortir i moure's. Necessiten aigua i humitat perquè si no la closca s'assecaria i es trencaria. Però com capten la humitat? Ens hem preguntat tots. Capten la humitat a través de la pell, per això són actius quan plou o quan hi ha una humitat alta. Tota aquesta informació l'hem compartit amb els nostres dos companys de grup, Maria i Joan, ja que estan pràctiques.

Com estan distribuïts els òrgans per dins? 

Després de respondre els nostres dubtes anteriors, ens ha entrat curiositat per saber com és un cargol per dins. Abans de buscar informació sobre la seva anatomia hem fet, entre tots, un dibuix. 

- Jo el cor el posaria al principi de la closca. Perquè és com ho tenim els humans, al principi. - diu la Laura. 

- Doncs jo ficaria l’estómac al mig! Perquè crec que és un òrgan important i s'hauria de protegir dins la closca. - exclama la Maria. 

- I els òrgans reproductors, com els col·loquem? - pregunta la Patricia. 

- Cert! Perquè ens hem de recordar que els cargols són hermafrodites. - recorda el Joan. 

- Doncs els col·loquem un a sota de l’altre, no? Ja que tenen els dos tipus de reproducció. - respon l'Ariadna. 

- D’acord! 


Dibuix creat per nosaltres

















Contents del resultat hem buscat una imatge real de com estan distribuïts els òrgans interns per comparar-ho i ens hem emportat algunes sorpreses. 

Imatge real



















No haguéssim imaginat que sent animals petits poguessin tenir tants òrgans en el seu interior. Ens hem sorprès perquè tot està col·locat justament al contrari del que havíem imaginat. També ens hem fixat que no tenen ossos, és a dir, són invertebrats. Què són els invertebrats? Els invertebrats són aquells que no tenen columna ni esquelet. Són ovípars (neixen d’ous) i són moluscos. La protecció del seu cos és diferent en cada animal; com ara closques o esquelets externs.






El cos és asimètric. En el cap hi ha els tentacles i els ulls. El peu del cargols és força musculós per despleçar-se i el mantell forma la closca en espiral.

Dins de la closca es troba la cavitat del mantell, que conté el cor, el ronyó i pulmó. El forat pulmonar del cargol es troba sota la closca i permet l’entrada d’aire.

L’aparell digestiu consta de boca, esófag, estómac, intestí i anus. A la boca es troba la ràdula, que serveix per rosegar l'aliment.

La circulació sanguínia dels cargols és oberta, és a dir, els vasos sanguinis s’obren a algunes parts del cos i la sang banya els òrgans.

Tenen un sistema nerviós, semblant al humà, composat per ganglis cefàlics, cerebrals, pedis i pleurals i d'altres ganglis situats a la massa visceral. Estan units per cordons nerviosos que es prolonguen pel peu i pel mantell. En alguns casos aquests ganglis poden assolir un gran desenvolupament.

L’aparell excretor esta format per nefridis, que extreuen de la sang els residus metabòlics i els eliminen per uns porus situats a prop de l'anus.


Per què serveix la baba?

La baba els ajuda a desplaçar-se per el terra i amb el contacte de l’aire se seca i es forma una capa que ajuda a enganxar-se a una paret, a una fulla o a un tronc. Contribueix a la regulació tèrmica, ajuda a espantar els insectes potencialment perillosos, com les formigues i també redueix els riscos del cargol davant les ferides i les agressions externes.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada